Budapesta protesteazã împotriva noii legi a învãțãmântului din Ucraina
Budapesta protesteazã împotriva noii legi a învãțãmântului din Ucraina

Ungaria s-a opus organizãrii unei reuniuni a Comitetului NATO – Ucraina la data de 6 decembrie. 
Decizia Budapestei în acest caz a fost luatã în semn de protest fațã de noua lege a educației din Ucraina, act normativ ce are un impact negativ asupra minoritãților din aceastã țarã, inclusiv asupra minoritãții maghiare.

Conform unor publicații din Ungaria, veto-ul Budapestei reprezintã o „mare loviturã” la adresa Ucrainei, care aspirã la integrarea în NATO ca membru cu drepturi depline.

Guvernul ungar a declarat cu mai multe ocazii cã va zãdãrnici eforturile Ucrainei în organizațiile internaționale dacã autoritãțile de la Kiev nu eliminã anumite prevederi din legea respectivã.
Noua lege ucraineanã a educației, adoptatã la începutul lunii septembrie și promulgatã de președintele Petro Poroșenko, introduce sistemul de 12 clase în Ucraina și extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educației. Conform noii legi, studiul în învãțãmântul secundar și superior în Ucraina se va face exclusiv în limba de stat (ucraineanã), iar educația în limbile minoritãților va fi disponibilã doar în grãdinițe și școli primare. Aceastã situație a declanșat proteste în mai multe țãri vecine.

                                                                   ***

Auzind știrea, mi-am pus întrebarea: oare ce s-ar fi întâmplat, dacã și România s-ar fi folosit de dreptul sãu de veto, protestând fațã de noua lege a educației din Ucraina, act normativ ce are un impact negativ asupra minoritãților din aceastã țarã, inclusiv asupra minoritãții românești?

Ar fi fost un gest onest și nu în ultimul rând curajos, dovedând Europei cã mai existã totuși valori comune româno-maghiare.

Douã mâini ridicate ar fi fost altceva, dovedind cã Ungaria și România își apãrã conaționalii sãi rãmași din anumite motive în afara graniței, fãrã a ține cont de gura cancelariilor europene. Mai ales acum, în ajunul centenarului.