Budapesta își retrage candidatura la organizarea Jocurilor Olimpice din 2024 – eșec național rãsunãtor
Budapesta își retrage candidatura la organizarea Jocurilor Olimpice din 2024 – eșec național rãsunãtor

În ultimele luni, dupã ce au fost publicate scurgeri de informații conform cãrora Parisul pare nesigur dupã atentate iar Los Angeles ar fi o posibilitate prea mare pentru Trump sã-și mãreascã imperiul sãu comunicațional, Budapesta, cel de-al treilea oraș candidat, pãrea a fi favorizat net de juriul care va decide în toamnã locul Jocurilor Olimpice din 2024.

Aceste scurgeri nu au fost întãrite de surse oficiale însã unele declarații din partea membrilor juriului confirmã parțial acestea.

Guvernul maghiar a început deja sã schimbe viteza pregãtirilor – tehnice și cele de lobby – pentru a primi pregãtiți vestea cea mare, din toamnã, de la Lima, când… a intervenit ceva incredibil.

S-a înființat o oarecare grupare politicã cu un aer independent, cu numele de Momentum (Momentum Mozgalom), care și-a înscris în agenda sa diferite scopuri civile și politice. Cea mai importantã a fost promovarea ideii cum cã Ungaria nu este capabilã sã organizeze Jocurile Olimpice și sã se organizeze un referendum pe tema asta.

Nimeni nu dãdea vreo șansã acestor tineri, ca sã reușeascã sã adune un numãr enorm de semnãturi susținãtoare – un numãr care ar obliga guvernul sã organizeze referendum pe aceastã temã.

Acest referendum, dacã se organiza, scãdea logaritmic șansa Budapestei la organizare, fiindcã cele mai mari dubii legate de candidatura maghiarã erau fațã de presupusa lipsa a suportului popular – o presupunere bazatã pe numãrul mare de articole apãrute în occident vizavi de o așa zisã politicã antidemocraticã a guvernului maghiar.

Sprijinit foarte puternic de mass media opoziției – o opoziție care trãiește practic din negarea automatã a planurilor FIDESZ, neavând nici lideri, nici programe plauzibile de guvernare –, iatã cã s-a realizat miracolul.

Grupul Momentum (Momentum Mozgalom) a adunat 266 151 de semnãturi, așa încât guvernul condus de Orbán Viktor s-a vãzut obligat sã organizeze referendumul ucigãtor care, orice finalitate ar fi avut, ar fi atras dupã sine suspiciunea lipsei de susținere popularã pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2024 în Budapesta.

În anii ’80 tinerii din FIDESZ au apãrut pe scena politicã ca un fulger, în câteva luni câștigând de partea lor sute de mii de oameni. Iatã cã acum, prin aceastã grupare surprizã Momentum și FIDESZ își gãsește nașul: trebuie și el sã se recunoascã învins pe tematica visului național numit Jocurile Olimpice din Budapesta 2024.

FIDESZ a rãspuns la surprizã prin surprizã – sclipindu-și pentru câteva minute teribilismul simpatic de odinioarã –, spunând cã retrage pur și simplu candidatura Budapestei.

Prin aceastã decizie guvernul maghiar pãrãsește lupta cu capul sus, sugerând prin acest gest cã, iatã, nu s-a realizat unitatea naționalã necesarã, cei care nu au vrut-o acum pot sã sãrbãtoreascã.

Așa și este. Cei care au participat în aceastã acțiune de subminare a organizãrii Jocurile Olimpice din Budapesta 2024, sãrbãtoresc acum. Presa liberalã se distreazã copios de amãrãciune milioanelor de oameni simpli care nu înțeleg, ce s-a întâmplat cu visul care pãrea comun?

Grupul Momentum – tineri politicieni și civili a cãror orientare politicã nu este încã bine definitã – dau interviuri cu o bucurie enormã pe fața lor.

Au reușit sã blocheze organizarea Jocurilor Olimpice din 2024 Budapesta!

Desigur, din cele întâmplate în aceste zile în Ungaria se pot trage concluzii importante și pentru România, care parcã începe sã se regãsescã pe harta democrațiilor europene.

Care sunt învãțãmântele de bazã din aceastã poveste? Nu-ți lãsa tineretul de izbeliște, nu-ți lãsa tineretul fãrã idealuri și vise! NU te lupta împotriva tineretului tãu! O societate care pierde încrederea tineretului, oricând se poate trezi cu o țarã dezbinatã pânã la extremis. Grupul Momentum putea sã devinã oricând cea mai puternicã echipã de lobby de pe glob PENTRU Jocurilor Olimpice din 2024 Budapesta .

Nu așa s-a întâmplat.
Aviz amatorilor.