Brânza really bio din Secuime, de pe masa prințului Charles, pe papilele gustative ale papei Francisc

O zi superbã de primãvarã, duminicã, 3 martie 2019: sunt cel puțin 10
grade la soare, însã, în aceastã așezare din ținutul Secuiesc, la Armãșeni/Csíkménaság
pãmântul și chiar și o mare parte a pârâului este înghețat.

Asta s-a întâmplat și cu parbrizul lui Nefertiti, adicã Dacia mea Logan
când ne-am pornit din șumuleu Ciuc/Csíksomlyó, unde gazdele noastre de la
Consiliul Județean Harghita ne-au cazat la Casa Jakab Antal, care aparține
Organizației Caritas a bisericii catolice din Alba Iulia. Nu e de mirare:
termometrul arãta -12 grade Celsius…

Cei de la CJ Harghita au invitat jurnaliști români și maghiari din
toatã țara sã viziteze locurile unde va avea loc vizita Apostolicã a
Sanctitãții Sale Papa Francisc în Transilvania
, mai precis în ținutul Secuiesc,
parte integrantã a României.

Mai mult, aceștia au dorit sã vedem locurile pe
care le-ar putea vizita, „fainoșagurile” pe care le-ar putea gusta pelerinii
care vor participa la slujba pe care conducãtorul bisericii catolice o va ține
în șumuleu Ciuc/Csíksomlyó în data de 1 iunie a.c. Dar, poate, brânza full bio
a maestrului în prepararea brânzei Tibor Dániel din Armãșeni/Csíkménaság va
înnebuni și papilele gustative ale papei Francisc, nu numai pe cele ale
pelerinilor din țarã și strãinãtate.

Producãtorii au livrat deja brânzã și cașcaval Prințului Charles, care s-a aflat de mai multe ori în Transilvania.

 Dacã cineva îmi va cere, voi furniza cu plãcere din brânza de casã produsã de noi Papei Francisc – spune domnul Tibor Dániel.

Ajungem, nu ușor, la gospodãria domnului și doamnei Daniel.
Organizatorii vizitei nu mai fuseserã aici, nu cunosc drumul, sunt ghidați de
deputatul
Attila Korodi, care i-a ajutat de mai mulți ani pe soții Daniel sã-și
dezvolte afacerea, mai ales prin contribuția adusã, împreunã cu
Csaba Borboly,
președintele CJ Harghita la crearea pieței de desfacere și a mãrcii
Székely
Termék/Produs Secuiesc
pentru micii întreprinzãtori din zonã.

   

Suntem invitați la demisol, unde soția domnului Tibor, Katalin, a
pregãtit deja cele necesare pentru a ne arãta cum se produce brânza.

      Avem
17 vaci și trebuie sã ne trezim la ora 3 și jumãtate dimineața pentru a le da
de mâncare, a mulge și de a pregãti laptele. Rețeta o avem de la pãrinți, iar
ei au învãțat-o de la pãrinții lor, bunicii noștri. Zilnic recoltãm aproximativ
200 de litri de lapte, jumãtate îi dãm cooperativei locale, iar din cei 100 de
litri rãmași facem cele 15 feluri de brânzã, în mod special cașcaval – spune
domnul Dániel, în timp ce îi dã indicații soției.

      Pe
Katalin eu am învãțat-o tot ceea ce știe despre cum se pregãtește brânza –
adaugã el cu un zâmbet.

Soții, împreunã
cu fiul lor, Rajmond, produc cașcaval simplu și afumat, telemea, urdã. Vãzând
diversitatea pieței, ei preparã și specialitãți: parmezan, camembert, telemea
cu ceapã, cu mãrar, cu ardei iute, cașcaval cu chimen, brânzã cu mucegai, chiar
și brânzã topitã.

      La
târgul producãtorilor locali ceilalți încep sã vândã când nouã ni se terminã
marfa – spune Dániel Tibor.

Ne spune și
cantitãțile: din cei 100 de litri de lapte ei produc circa 10 kilograme de cașcaval
sau telemea. Ei pãstreazã preparatele în apã sãratã aduse de la diverse izvoare
din județ.

Domnul Dániel
este cel mai mândru de faptul cã fiu lui, Rajmond nu a plecat din țarã.

      El ne
ajutã foarte mult în gospodãrie, dar ar mai fi nevoie de doi-trei oameni pentru
a face fațã cererii. De multe ori o rog pe Katalin sã ascundã cașcavalul sã
nu-l vindem pentru cei care bat la poartã, ci numai clienților vechi și fideli.
Efectiv nu putem sã producem mai mult și deocamdatã nici nu vrem sã ne extindem
– precizeazã el.

Deși
organizatorii vizitei ne zoresc, niciunul dintre noi nu vrea sã pãrãseascã
gospodãria: ne simțim foarte bine, am gustat din toate bunãtãțile, vrem doar sã
ne scãldãm în soarele primãvãratic. Familia Dániel trãiește la capãtul satului,
cea mai apropiatã așezare e la mai bine de 10 kilometri distanțã, nu este nici
semnal pe mobil. Locul meu preferat…!

E foarte frumos,
liniștit și gustos în ținutul Secuiesc!