Baroni și grofi între batjocurã și apreciere

Baroni și grofi între batjocurã și apreciere

Retorica comunistã a luptei de clasã a prins rãdãcini foarte adânci în limbajul public românesc, unele expresii fãcând carierã și în limbajul interetnic. Pânã nu de mult apelativele de grof sau baron erau identice cu „oameni înstrãriți – de regulã unguri – care și-au acumulat marea avere prin exploatarea maselor sãrace – de regulã români – ținându-i în beznã și sãrãcie”.

Mai nou baroni sunt numiți liderii politici de nivel mijlociu – președinți de consilii județene – care „gospodãresc” județul ajuns la cheremul lor ca pe moșia lor. Grofi sunt numiți aristocrații maghiari reîmproprietãriți și „baronii locali” ai UDMR-ului, astfel fiind deosebiți de persoanele cu aceleași îndeletniciri și apucãturi, dar de etnie românã.

Nobilimea din afara arcului Carpatic a avut o evoluție diferitã de cea europeanã. În Ardeal însã clasele sociale erau identice cu clasele sociale din Europa de Vest: iobãgia era legatã de glie, mica nobilime era liberã – avînd unele obligații (de exemplu secuii pentru a-și pãstra libertãțile erau obligați sã apere granițele de vest ale imperiului), iar aristocrația era structuratã în felul urmãtor: baronii ca rang erau precedați de conți (gróf în maghiarã, graf în germanã) și prinți.

Titlurile nobiliare erau donate de cãtre principii Transilvaniei, respectiv regii Ungariei și nu erau privilegiul unei etnii sau a alteia.

——————————————————————————————————————–
  

Rhédey Klaudia, strã-strãbunica reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Casa Rhédey, Cluj.
——————————————————————————————————————–

De exemplu membrii trupelor grãnicerești din Nãsãud aveau aceleași privilegii ca secuii, erau mici nobili. Sau multe familii românești din Maramureș sunt mândrii pãnã în zilele noastre de titlurile nobiliare purtate.

Au fost ridicați la rangul de baron sau conte și mici nobili români, iar mai târziu, prin secolul al XVIII-lea au primit titluri nobiliare și conducãtorii cultelor: episcopii au primit titlul de baron, arhiepiscopii cel de conte, iar primatul cel de prinț.

În evul mediu, pânã la apariția mișcãrilor naționale, care au dus la crearea statelor naționale în Europa – unificarea Germaniei, a Italiei sau a României – națiunea nu avea conotații etnice, ci doar conotații de clasã privilegiatã. Aristocrația și astãzi se considerã deasupra națiunii etnice: vezi casele regale europene mai toate sunt germane, casa regalã a Angliei și-a schimbat numele din Saxa-Coburg-Gotha în Windsor în anul 1917 pentru a sublinia de ce parte se aflã în rãzboiul cu Germania.

Sau suveranii dupã moda europeanã a României au fost Carol I și Ferdinand I, nãscuți principi de Hohenzollern-Sigmaringen, primul cãsãtorit cu prințesa Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied (cunoscutã și sub pseudonimul literar Carmen Sylva), iar cel de-al doilea cu Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha (nepoata reginei Victoria a Angliei și al țarului Alexandru al II-lea a Rusiei), Carol II nãscut deja în România s-a cãsãtorit cu principesa Elena a Elenilor, iar fiul lor Mihai I, o are soție pe regina Ana, nãscutã principesã de Bourbon-Parma.

Nu cred cã i se poatã imputa vreunuia din regii României, cã nu a fost loial țãrii al cãrui conducãtor a fost sã fie, sau dacã vreți: cã nu a fost un bun român.

Iar prin aceasta am ajuns la esența termenului, noțiunii de aristocrație: a fi deasupra națiunii politice, culturale, a fi devotat unor valori situate deasupra tuturor celorlalte: moralitate, credințã, a fi în slujba comunitãții pe care o servește.

——————————————————————————————————————-
Contele Széchenyi István.

Numeroase instituții au fost fondate de el și poartã numele acestuia.
De numele lui se leagã construcția primului pod numit Lánchíd (podul cu lanțuri), ce leaga peste Dunãre cetatea Budei cu orașul Pesta.

Este fondatorul Academiei Maghiare de Științe, fiind și principalul donator de fonduri pentru crearea aceastei instituții.

Cunoscut pentru
rolul de frunte în modernizarea industro-agricolã a țãrii din propriul buget.

——————————————————————————————————————

Deci ar fi bine sã uitãm sã-i mai facem grofi sau baroni din bãșcãlie pe politicienii certați cu legea, sã nu-i folosim ca termen jignitor pe fondul îndoctrinãrii cu ideologia comunistã a luptei de clasã, accentuatã și de un conținut etnic peiorativ.

Nobilii nu se fac peste zi, ci se nasc nobili. Sunt precum gazonul englezesc: are nevoie de îngrijire zilnicã și de 500 de ani ca sã arate ca la carte…