Bãdeu Laura: Aterizare pe primul loc – a doua mândrie a Tamarei Kiss este Cupa României
Bãdeu Laura: Aterizare pe primul loc – a doua mândrie a Tamarei Kiss este Cupa României

”Tata, asta și eu pot sã fac!”- spusese acum 13 ani Kiss Tamara din Cristuru Secuiesc, când avea doar patru ani, și care de atunci este pasionatã de acest sport neobișnuit.

Primul ei concurs a fost la Bacãu, unde fata de doar patru ani a obținut locul I la acest concurs național în categoria copiilor. De atunci a cãlãtorit în 11 țãri, a obținut 10 titluri de campion național, a câștigat nenumãrate campionate în țarã, multe premii la Cupa Mondialã și medalia de bronz pe nivel mondial.

Pentru Tamara sosirea primãverii înseamnã începerea sezonului. La concursuri este acompaniatã de tatãl sãu, care de asemenea este pasionat de acest sport.

        
”Tehnica nu-i totul.”- cu toate cã vorbim despre un sport tehnic, nu ajunge sã lansezi perfect modelul, ai nevoie în același timp și de noroc ca modelul sã rãmânã în termicã. Aeromodelul trebuie ciclat cu ajutorul unui sandou de 50 de metri, apoi trebuie așteptat curentul potrivit și atunci lansat sã zboare. 
Scopul este ca aeromodelul sã rãmânã în aer pentru o perioadã de timp prestabilitã.

”Câteodatã soarele încã n-a rãsãrit, dar noi suntem deja la locul competiției. În aceste cazuri între douã starturi este nevoie sã ne odihnim în autoturisme. Aceste concursuri sunt organizate pe un câmp imens, departe de stâlpile de înaltã tensiune, case sau alte clãdiri.

S-a întâmplat de mai multe ori, cã ore în șir au cãutat aeromodelul pierdut, sau au parcurs kilometri pânã când au gãsit locul aterizãrii.

Tamara a povestit, cum a ajuns acasã acasã aeromodelul pierdut în Polonia, pe care l-au cãutat o lunã și jumãtate: ”Am participat la Cupa Mondialã, la sfârșitul lui august 2016. La ultimul start a fost vânt puternic, am reușit zborul maxim, dar aeromodelul a aterizat într-un lan de porumb uriaș. Dupã douã zile de cãutãri am renunțat. Peste o lunã organizatorii au postat pe Facebook o fotografie, cã au gãsit aeromodelul Tamarei.”
Nenumãrate povestiri interesante se ascund în spatele cãlãtoriilor. Pe Peninsula Crimeea au cãlãtorit mai mult de 1000 kilometri fãrã sã cunoascã pe cineva, nu vorbeau limba localnicilor și nu cunoșteau nici locul. Pânã la urmã, în mijlocul unui câmp imens au zãrit un indicator FAI și acolo au poposit. Au nimerit exact locul concursului. A doua zi au sosit organizatorii și au început sã monteze un cort uriaș, la care Tamara cu tatãl ei au fost de mare ajutor. ”Din acel moment ne-au acceptat și am devenit prieteni.”-povestea Tamara.

”Cu cât am participat la mai multe cupe, cu atât am cunoscut mai mulți oameni.” În anul 2010 a picat în lumea concursurilor internaționale, prin intermediul cãrora a fãcut cunoștințã cu o mulțime de oameni. Primul concurs internațional a fost în Croația, unde a obținut locul III, și acesta a pornit șirul cupelor mondiale.         
          
2014 a fost un an important pentru Tamara, fiindcã atunci a avut loc Campionatul Mondial pentru Juniori, care se organizeazã din doi în doi ani. Au participat echipe din multe țãri, iar la finalul concursului echipa României a obținut onorabilul loc III. Aceasta a fost prima ocazie când România a urcat pe podium. ”De acest rezultat sunt cea mai mândrã!”

A doua mândrie a Tamarei este Cupa României, care, conform regulamentului „migreazã” la concurentul cu cele mai multe puncte adunate în decursul unui an. Prețioasa cupã nu a acumulat mulți kilometri în ultima vreme, de cinci ani stã mândrã pe raftul din vitrina Tamarei. „De cinci ani o am la mine, și cât timp concurez la juniori, nici nu o voi da nimãnui!”

Rezultatele anuale sunt totalizate și la nivel mondial. Tamara exceleazã nu doar în țarã, ci și la concursurile mondiale. Ea e prima concurentã din România, care a reușit sã urce pe o treaptã a podiumului mondial. Preferatele ei sunt concursurile internaționale, abia așteaptã sã se reîntâlneascã cu vechii prieteni din alte țãri. „Suntem o mare familie, am crescut printre ei.”

„Nu conteazã de unde vii, ești prieten, scopul e comun. Aici ești doar adversar, nicioadatã inamic” – spune Tamara, dupã ce adeseori se așeazã la linia de start tocmai cu cei care îi sunt cei mai dragi prieteni.