Augustin Buzura și Ferdinand Céline – frați de cruce în sălile de operații și în saloanele de literatură

Augustin Buzura și Ferdinand Céline – frați de cruce în sălile de operații și în saloanele de literatură

Augustin Buzura și Ferdinand Céline – frați de cruce în sălile de operații și în saloanele de literatură

Un prieten uitându-se la biblioteca mea rigobertiană (Llosa), s-a distrat de minune de faptul că eu am pus Orgoliile lui Buzura lângă Semmelweis-ul lui Ferdinand Céline.

Unul lângă altul, deși romanul lui Buzura este plăcut și discret greoi (la propriu și la figurat) iar ”teza de doctorat” a lui Céline este înaltă și subțire, ca și lecturile care ulterior se transformă din scrieri surprinzătoare în cărți surprinzătoare.

Ulterior m-am gândit însă, că oare alături de cartea cui ar trebui să așez pe raft Orgoliile lui Buzura și Semmelweis-ul lui Céline?

Sunt cărți surori, cum să le despart?

Augustin Buzura – medic îndrăgostit de cultură, care a renunțat la profesia de medic psihiatru și s-a dedicat literaturii, folosind însă cu nostalgie metodele psihiatrice de investigare în romanele sale.

Ferdinand Céline – medic îndrăgostit de cultură, care a apărut ca o scânteie uniformă și continuă în sala de reformă a literaturii mondială.

Amândoi sunt medici și prozatori de seamă și își aleg și personajele principale din societatea medicală, Buzura alegându-l pe profesorul clujean Octavian Fodor (el va deveni Ion Cristian în Orgolii) iar Céline pe geniul coleric maghiar Ignác Semmelweis.

Ion Cristian este un savant și ca orice savant, neînțeles și hăituit. Buzura nu și-a ales pentru el tematicile de cercetare care l-au făcut pe profesorul clujean Octavian Fodor vestit în lume (tratamentul hepatitei cronice, tratamentul sindromului malabsorbției intestinale), ci a ales pentru el un țel mai sonor: vindecarea cancerului. (Cercetările lui Ion Cristian acum sunt catalogate cu un singur cuvânt modern: citostatice.)

Ignác Semmelweis este un savant maghiar simpatic prin nebuniile sale, descoperind ceea ce azi catalogăm cu un singur cuvânt modern ca și antisepsis.

Buzura și Céline sunt frați de cruce în sălile de operații și în saloanele de literatură.

Orgolii și Semmelweis – un story percutant al unui medic român și unul maghiar – sunt cărți surori, cum să le despart?