Asturias și Neruda: ”nobeliați” pe patru roți socialiste în România și Ungaria

Asturias și Neruda: ”nobeliați” pe patru roți socialiste în România și Ungaria

Miguel Angel Asturias a fost invitat în anii 60 de guvernul Republicii Populare Române pentru a scrie reportaje literare despre așa numita ”noua față a României” industrializate. Era acompaniat de un alt ”nobelizat”, Pablo Neruda, îndrăgostit și el de socialism.

Socialiștii unguri au invitat și ei peste câteva luni celebrii ”nobeliați” – Miguel Angel Asturias din Guatemala ( premiu: 1967) și chilianul Pablo Neruda (1971)  în Ungaria Populară,   cu speranța nașterii  unui volum la fel de propagandistic ca și Rumania: su nueva imagen, apărut în 1964.

Conform traducătorului lor oficial, cei doi au adus și soțiile la Budapesta, cu speranța cumpărăturilor. Cele două doamne doreau haine la modă, dar bărbații lor – ”nobeliații” Asturias și Neruda – au primit un onorariu mult mai mic, decât credeau. Ca să mai facă rost de forinți,  ”nobeliații” Asturias și Neruda s-au pus pe gânduri (întrebând și traductorul autohton), cam despre ce se poate scrie ceva repede, repede în Ungaria, cu speranța unui onorariu special.

În scurt timp planul era gata: o să scrie despre mâncarea și băutura din Ungaria. S-au și apucat – cu sprijinul grandios al guvernului Republicii Populară Ungare – de călătorit, mâncat și băut pe gratis.

Cartea născută are titlul: Megkóstoltuk Magyarországot (Saveurs de Hongrie – Miguel Angel Asturias, Pablo Neruda, 1969).

Hm.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.