Árpád Puscas – cele douã fețe ale aceleiași monede virtuale
Árpád Puscas – cele douã fețe ale aceleiași monede virtuale

OneLife este o rețea globalã, care s-a nãscut din marca monedei digitale OneCoin. Misiunea ei este de a crea o comunitate globalã de utilizatori de Internet, care sã utilizeze OneCoin pentru tranzacții ușoare și sigure în toatã lumea. Valoarea monedei la început a fost de 0.5 euro, dar a crescut cu 900%. Aceastã rețea ajutã membrii sã obținã independențã și contribuie la evoluția lor financiarã. În felul acesta a contribuit și în viața lui Árpád Puscas, antreprenor din Gherla, când acum un an a intrat în rețeaua OneLife.
 
În zilele trecute l-am vizitat pe Dl. Puscas, sã povesteascã despre afacerea sa.

– Ce înseamnã de fapt noțiunile de plãțile virtuale și monede digitale? Lumea nu e prea obișnuitã cu aceste lucruri…

– Plata prin conturi virtuale funcționeazã ca un cont bancar, totul realizându-se electronic.

Astfel, contul virtual este „alimentat”, prin utilizarea unui card bancar compatibil cu plãțile on line, cu o anumitã valoare, banii urmând a fi transferați din contul bancar în cel electronic prin intermediul serviciilor de tip Internet banking sau prin depunerea acestora la casieria bãncii.

Trebuie sã fim cu mintea deschisã la tot ce urmeazã în viața noastrã pentru cã mai ales în ultimii ani de zile tehnologia ne-a demonstrat de mai multe ori, pe parte financiarã, cã se pot obține câștiguri fabuloase, dacã ești la momentul și la locul potrivit – a spus Dl. Puscas.

– Ce este aceastã „cripromonedã”? Pare a fi de origine spațialã… cel puțin pentru mine…

– Ei, nu este chiar așa de complicat. Moneda digitalã sau “criptomoneda” vine din englezescul “cryptocurrency”, reprezintã un sistem de platã electronic. A fost creat în anul 2009, de cãtre Satoshi Nakamoto. Nu se știe pânã acum dacã acesta este o persoanã realã sau un grup, dar … asta este altã poveste.

Árpád a început acest business. Face prezentãri despre criptomoneda OneCoin și fiind pasionat de vorbitul în public și de oamenii pozitivi pe care îi are în viața lui, i s-a pãrut o afacere pe gustul sãu.

Rebeka Puscas, fiica antreprenorului, a fost miratã de noua afacere a tatãlui sãu:
 

– Tatãl meu a avut foarte multe afaceri, dar acesta a fost diferitã de toate. Am fost surprinsã, m-am gândit cã Doamne, un alt business?, dar am știut cã e descurcãreț, are multã experiențã, e inteligent și nu începe o afacere care nu o sã aibã succes. Sunt chiar mândrã de el!

Ca și în fiecare afacere începutã și în aceasta au fost momente mai grele în care a apãrut gândul de a renunța la tot:

– La noi în România lucrurile se mișcã puțin mai greu când vorbești despre investiții și despre criptovalute. Problema este lipsa educației financiare – îmi explica.

Árpád Puscas crede cã viața familie sale a fost influențatã în mod pozitiv, fiindcã oferã familiei un fond sigur pe plan financiar. Fiica ei are o atitudine asemãnãtoare tatãlui sãu, dar ea îi simte lipsa tatãlui deseori:

– Fiindcã el se ocupã și cu prezentãri, pleacã des de acasã, câte 3-5 zile și în aceste perioade ne întâlnim rar. Aceastã influențã este cea mai puternicã – mãrturisea Rebeka.

Dupã spusele antreprenorului, el crede cã se v-a ocupa de aceastã afacere chiar și la bãtrânețe, fiindcã vede viitor în monedele digitale, dar îmi povestește glumeț cã el nu se gândește la bãtrânețe, el vrea sã rãmânã întotdeauna tânãr, mai ales în gândire.

Árpád Puscas recomandã aceastã afacere pentru fiecare persoanã indiferent de vârstã, sex sau pregãtire… dar ei „trebuie sã fie deschiși la minte”.
 
 – Rar întâlnești un om pozitiv cu mintea deschisã. Eu pe aceia îi caut. Chiar aș vrea sã arãt la câți mai mulți oameni cum se folosește aceastã monedã – ne-a spus, și ne-a și invitat la calculator.

Aceastã viziune este însã una dintre fețele monedei virtuale. Sã vedem însã și cealalatã fațã.

Noțiunile de plãți virtuale și monede digitale nu sunt însã agreate de toatã lumea. Sunt mulți care sunt sceptici vizavi de viitorul acestei metode de platã.

Fiind curioasã, nu am rezistat sã nu întreb fostul meu profesor de educație antreprenorialã și de economie despre plãțile virtuale și monede digitale:

– Eu vãd viitor în plãțile virtuale, fiindcã tehnologia se dezvoltã, dar nu am încredere în ea, cum nu am în nimic ce se desfãșoarã pe Internet. Sunt sceptic în privința asta – spunea domnul profesor.

                                                                                ***
Viitorul ne va demonstra dacã noțiunile de plãți virtuale și monede digitale vor intra în vocabularul maselor sau nu. Eu personal sunt fascinatã de idee. și de amândouã fețe ale aceleiași monede.