Aplaudat de Nadia și Ilie Nãstase, Ion Țiriac preia Ordinul de merit în grad de cavaler al Ungariei
Aplaudat de Nadia și Ilie Nãstase, Ion Țiriac preia Ordinul de merit în grad de cavaler al Ungariei

Investițiile guvernului Ungariei în sport sunt binecunoscute nu numai în Ungaria, ci și în regiunile locuite de maghiari din țãrile învecinate. Fotbal, hochei, box, înot – acestea sunt direcțiile principale, însã anul trecut s-a anunțat și un megaproiect de tenis, având ca scop sprijinirea tinerilor talente, precum organizarea evenimentelor internaționale majore dedicate sportului alb.

Pentru a face pași în aceastã direcție guvernul maghiar a cerut nu numai pãrerea ci și sprijinul profesional al lui Ion Țiriac, care altminteri vorbește bine maghiara, și ca brașovean simpatizeazã cu maghiarii și cu politica Ungariei.
Impresionat de aceste proiecte, Ion Țiriac a declarat (Capital):

„Toatã lumea îl criticã pe Orban, atenție, omul ãsta a spus acolo prioritatea nr. 1 a Ungariei este sportul. Nebun nu a fost deloc, de atunci bugetul sãnãtãții l-a tãiat cu 4%, nu mai are nevoie de atâția bani. Învãțãmântul, toate treburile astea depind de sport, iar performanțele lor sportive au început sã creascã enorm. 

Iatã Croația, finalã la CM de fotbal, finalã la Cupa Davis, campioni mondiali mi se pare la polo. Un popor de 4-5 milioane. De ce? Pentru cã au rãmas cu tradiția și statul face o prioritate din treaba asta. Eu mã mir cã nu suntem capabili sã-i convingem cã interesul cel mai mare al națiunii române este în momentul ãsta sã aibã un viitor sãnãtos. Iar fãrã copii sãnãtoși nu se poate. 

Nu e prioritate sportul românesc dupã cum știți, pentru cã bugetul începe cu 0,0. Dar de bine de rãu, actuala guvernare pune niște proptele, cred cã și-au dat și ei seama, și bugetul de anul viitor o sã arate complet altfel pentru sport și învãțãmânt”

A mai adãugat:

”Orban apãrã interesele Ungariei de la A la Z și, cu tot respectul, când se duce la Bruxelles, stã în picioare. În România principala problemã este cã noi nu avem pe unul care sã stea în picioare.”

    
Premierul maghiar l-a și sunat, fãcând primul pas spre a începerea afacerile comune, concepute ca și afaceri sportive prioritare.
Ion Țiriac a recunoscut oficiaql cã a fost contactat de Orbán Viktor, care s-a oferit sã cumpere licenta ATP a turneului de la Geneva (asta dupã ce maghiarii au preluat deja licenta turneului ATP de la Bucuresti).

Iar azi apare pe pagina FB a vicepremierului Ungariei Semjén Zsolt apare știrea, cã Ion Țiriac a fost decorat cu Ordinul de merit în grad de cavaler al Ungariei, pentru eforturile depuse în slujba tineretului maghiar iubitor de tenis.

Pozele fãcute la eveniment sunt larg commentate de cititorii maghiari, notând prezența Nadiei Comãneci și al lui Ilie Nãstase la decernare…