Anul acesta am decis sã nu mai fiu român de 1 Decembrie…
Anul acesta am decis sã nu mai fiu român de 1 Decembrie…

Ziua Naționalã a României este 1 Decembrie. La 1 Decembrie 1918 s-a consfințit la Alba Iulia unirea Transilvaniei cu România. Nationaliștilor care denatureazã aceastã zi, le reamintesc ce s-a spus în Rezoluția de la Alba Iulia:

„Adunarea Naționalã proclamã urmãtoarele: Deplinã libertate naționalã pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, ADMINISTRA și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul sãu și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țãrii în proporție cu numãrul indivizilor ce-l alcãtuiesc.”

Ziua Naționalã ar trebui sã fie motiv de bucurie pentru toți. Indiferent de etnie, rasã sau religie. România a avut de-a lungul timpului diferite date ca zi naționalã. În general mai toate țãrile serbeazã ziua naționalã de ziua independenței. Oricare ar fi însã ziua naționalã, extremiștii gãsesc un motiv și fac din aceastã zi una a naționalismului gãunos, al falsului patriotism, bazat pe urã, pe discriminare și șovinism.

„Moderații” care se vor intelectuali duc mii de steaguri tricolore, pentru, spun ei, a fi alãturi de frații lor români, napãstuiți în ținutul Secuiesc, sã nu se simtã singuri. Campania lor e numitã „Români pentru români”.

Ce„uitã” ei este cã in România existã pe lângã etnia româneascã și maghiari precum și alte naționalitãți.

O organizație extremistã, care mai nou e și partid politic, de asemenea și-a fãcut un obicei ca de ziua naționalã sã meargã în ținutul Secuiesc la Sfântu Gheorghe, acolo unde românii sunt minoritari pentru – spun ei –, a fi alãturi de românii ostracizați de majoritatea maghiarã.

Ei vin într-un oraș, mãrșãluiesc pe strãzi și își strigã frustrãrile, înjurând, amenințând; toate astea fãcându-le fluturând steagul României. Este o ofensã adusã simbolurilor naționale, sã te comporți ca un golan având steagul României în mânã. Nu pot accepta populismele, naționalismul primitiv și nu pot sã fiu de acord atunci când partide extremiste se folosesc de Ziua Naționalã ca pretext pentru a mai arunca o injurãturã ori o amenințare, a instiga la urã etnicã la adresa altor cetãțeni români de alte etnii.

Sfântu Gheorghe este un oraș în care etnicii maghiari sunt majoritari. Sunt însã oameni toleranți, lasã an de an în orașul lor niște oameni fãrã respect și fãrã educație, sã îi amenințe și sã-i înjure la ei acasã, pe strãzile lor. Nu pentru cã ar fi lași, nu pentru cã le-ar fi fricã, ci pentru cã sunt curajoși. Nu poți lupta împotriva intoleranței cu intoleranța, împotriva violenței cu violența.

Educația, inteligența, sunt cele mai tari arme împotriva extremismului. E vremea sã ne maturizãm, sã nu ne mai batem în steaguri, care-i mai mare, care are mai multe. Ziua Naționalã, n-are de-a face cu etalarea drapelelor pe sub nasul altora în mod ostentativ.

Anul acesta nu am sã mai port tricolorul în piept ca în alți ani. Anul acesta am decis sã nu mai fiu român de 1 Decembrie; nici maghiar, nici sas și nici vreo altã etnie. Anul acesta de 1 Decembrie sunt simplu om! Anul acesta sunt ceea ce reprezintã orașul Sfântu Gheorghe (și nu doar Sfântu Gheorghe ci multe alte sate și orașe asemãnãtoare ale Transilvaniei în care existã de sute de ani douã sau trei etnii diferite): diversitate, bunã înțelegere, toleranțã, respect pentru toți, indiferent de etnie.