Andy Ghost (Pákay-Farkas Csaba): Clujule, mâinile în aer!
Cu Andy Ghost, solistul vocal al vestitei formații ALTAR din Cluj-Napoca m-am întâlnit prima datã la începutul anilor ’90, când orașul de pe malul Someșului Mic era în mijlocul vârtejului benefic al autoorganizãrii civice și culturale. Într-o salã a organizației de tineret a UDMR-ului (se chema MADISZ) fãcea repetiție o formație stranie de tot în acea vreme: îmbrãcați „metal”, cu pãrul pânã la cãlcâie, cântând un heavy-metal așa de greu, încât pe cei care îi ascultau trecând prin clãdire, îi treceau fiorii. Erau niște fiori despre care nimeni nu putea spune exact la acea vreme cã erau de plãcere, de fricã profundã sau ambele deodatã.

Mulți ani au trecut pânã s-au așezat în creierul meu cele vãzute și auzite atunci, cu câteva luni dupã revoluția din ’89. Acum știu deja cã muzica acea stranie era thrash-metal (un metal dur) iar Andy Ghost fãcea repetiții la MADISZ nu pentru cã avea cunoștințe pe la unguri, ci pentru faptul cã și el este un bãiat maghiar, rãspunzând la numele mai puțin „metalizat” de Pákay-Farkas Csaba.

Au trecut 25 de ani de la prima întâlnire de-a noastrã: Pákay Csaba de atunci a ajuns în vârful carierei sale, devenind un reprezentant carismatic al muzicii thrash-melodic-hardcore-metal din România. Fiind invitat des la emisiunile maghiare și române de la Radio Cluj, Andy Ghost a rãspuns afirmativ la ideea mea ad hoc, de a realiza cu el un scurt interviu mai… original.
 

                                                                                  ***

Reporter: Uite Andy, am gãsit niște comentarii pe net la piesele voastre de top: SOS țara Românescã, La noi și Singur Impotriva Tutoror, care sunã așa:

“Andy e un om extraordinar, un lider puternic, chemat de Dumnezeu la lucrare de proportii gigantice.”

Hmm. Foarte interesant… Pânã tu stãteai în studioul Radio Cluj, eu am reascultat piesa voastrã cu care în 2006 erați prezenți la Premiile MTV România. Mã uitam la dinamica ta, la forța ta de expresie. M-a pus pe gânduri: oare prin ce se manifestã acea „chemare de la Dumnezeu” la care fac referiri fanii tãi? Mã gândesc cã știi la care moment din viața voastrã mã refer. Iatã, am aici pregãtit:

 

Andy Ghost: Da, sigur cã știu despre ce moment este vorba (Andy Ghost, ușor îngândurat). Dar, uite care-i situația: din punctul meu de vedere nu existã nici o contradicție! Dumnezeu este în tot și-n toate. La El concepțiile de bine și de rãu nu sunt percepute la fel cum înțelegem noi binele și rãul. În afarã de asta, D-zeu se implicã începând de la partea noastrã spiritualã, trecând prin partea sufleteascã, pânã la cea fizicã, chiar socio-politico-economicã a vieților noastre și în toate domeniile noastre de activitate.

Sã nu credem cã D-zeu este doar spiritual și cã lumea fizicã este condusã de altcineva! Eu nu cred asta! El este Totul in Toți, totul existã prin El și nimic nu existã fãrã El! Eu cred cã El/Ea se manifestã in toatã Creația, vãzutã și nevãzutã, de la micro pânã la macro! Putem sã Îl vedem bineînțeles, dacã ne deschidem ochii și dacã vrem sã vedem acțiunea si prezenta Lui. El este Viata și Dragostea, de la El vin toate lucrurile bune și desãvârșite, Lumina, Înțelepciunea, Creativitatea și la El se vor întoarce toate!

Rep.: Dacã înțeleg bine: concertele voastre nu sunt concerte pentru bãbuțe sau pentru oameni mai în vârstã… Simți cã și la concertele voastre super-grele este activ prezent Dumnezeu?

Andy Ghost: Da, practic Dumnezeu este în fiecare persoanã, în mine, în tine, în public, în pãianjenul din colțul clãdirii, în albina de pe floare sau în greierul din iarbã.

Bineînțeles, depinde cât ești de deschis și cât de bine poți sã accepți și ești în stare sã asimilezi aceste gânduri. Dacã poți sã simți ca un compositor, este cazul meu, dar și ca ascultãtor, dacã poți sã vezi aceste lucruri, atunci poți sã întelegi frumusețea lor în toate domeniile, atunci poți percepe toatã paleta splendorii!

Atunci poți fi ca vântul, poți curge ca râul, poți arde ca focul, poți erupe ca un vulcan, poți exploda ca o bombã atomicã, atunci te poți identifica cu Infinitul, atunci vei cunoaște Adevãrul și atunci vei fi Liber!

Rep.: Dacã mã uit pe net, numele de Pákay-Farkas Csaba nu înseamnã prea mult pentru internet, însã Andy Ghost este cunoscut peste tot. De unde se ia contradicția asta? Deci Pákay-Farkas Csaba, bãiat maghiar din Cluj e mai cunoscut ca fiind Andy Ghost…

Andy Ghost: Când am fãcut formația, când am avut eu visul sã devin un artist, un muzician cunoscut, nu doar în țara asta, ci chiar și în strãinãtate, am ales acest nume, acest pseudonim, fiindcã în lume un nume maghiar n-ar fi fost ușor de înțeles sau de reținut. La fel ca Freddy Mercury, el nu era Freddy Mercury, ci se numea Farrokh Bulsara. Nici pe Madonna nu o cheamã Madonna. Dar noi toți îi cunoaștem sub aceste pseudonime!
Un pseudonim pentru un artist întotdeauna dã o altã valoare și are o altã însemnatate; e mult mai ușor sã penetreze conștiința oamenilor, sã aibã și un sens, iar în cazul meu numele de Andy Ghost are o laturã mai misticã și mai adâncã. Puteam sã merg și cu numele de Pákay Csaba, dar am ales un nume cu o rezonanțã „internaționalã” cu care sã pot intra în orice loc și în orice domeniu din lumea asta. E ca un Password, un cod secret de identificare!

Rep.: Sã știi Andy, cã sunt foarte mulți care nu știu cã tu ești maghiar din Cluj-Napoca. Îți spun sincer, când ascult piesa SOS țara Românescã, întotdeauna mã pun pe gânduri: cum de un bãiat maghiar poate sã aibã așa o empatie fațã de „țara Româneascã”.Dã-mi voie sã citez:

 

Andy Ghost: Faptul cã sunt de naționalitate maghiarã, dar trãiesc în România, pentru mine nu a fost și nici acum nu este o problemã. Cei mai buni prieteni de ai mei sunt români. Am terminat școala în limba maghiarã, dar vorbesc foarte bine românește. Niciodatã nu am avut probleme cu naționalismul sau cu teme de genul acesta, dimpotrivã, marșez, lupt împotriva acestor percepții care nu ne-au adus, nu ne aduc și nici nu ne vor aduce nimic bun, lucru care s-a și demonstrat de-a lungul istoriei.

Eu sper cã Europa modernã și oamenii cu o mentalitate nouã, cei care au scãpat de comunism și de percepțiile foarte limitate chiar dictatoriale, vor putea face lucruri mari împreunã. Consider cã umanitatea poate evolua doar prin unitate și frãție!

Rep.: De multe ori spui în interviuri cã pe tine nimic nu te definește. Interesant totuși cã aveți o piesã care practic vã definește. Este vorba despre piesa „Singur împotriva tuturor”. Eu m-am mirat când v-am vãzut în Tîrgu-Mureș cântând și în limba maghiarã…

Andy Ghost: Faptul cã am declarat cã pe mine nu mã definește/nu mã reprezintã în mod concret nimic, este o poveste lungã! În momentul în care primești Revelația și ajungi sã vezi holistic toate lucrurile, atunci îți dai seama de Cine Ești, atunci te poți separa de Iluzoriu/de Maya și te poți uni cu Divinitatea la un nivel în care ești în stare sã te identifici cu Totul! Atunci poți spune despre tine cã nu te mai definește ceva anume, atunci Totul este în tine și tu ești in Totul!

Finitul este înghițit de Infinit!

În legãturã cu piesa mai sus amintitã… aceastã idee a venit de la colegul meu (de naționalitate românã), din partea lui Teo, care de multe ori zicea sã facem o piesã in limba maghiarã. Am rãmas cu gândul cã anumite piese sã fie traduse, iar când ne-am dus la Tîrgu-Mureș el a readus ideea în actualitate și am tradus-o în sala de repetiție. Am zis cã de acum încolo unde va fi un public maghiar vom cânta și varianta maghiarã.

Ne-a plãcut foarte mult ideea, cu atât mai mult cu cât douã persoane din trupa Altar sunt maghiari, de ce sã nu avem și aceastã formã de exprimare? Pânã la urmã, e normal ca un artist al unei trupe multiculturale sã se poatã exprima în mai multe limbi. Da, într-adevãr acele momente de la Tîrgu-Mureș au fost de excepție!

Rep.: Andy, unde te simți acasã? Aici în Cluj, aici în Transilvania, aici în Europa? Ai tu un loc unde te simți liber și te simți acasã?

Andy Ghost: Eu mã simt bine oriunde, în special aici în Cluj mã simt foarte bine! Îmi place foarte mult orașul, este orașul meu preferat din România, deși am umblat prin toatã țara. Deocamdatã nu am fãcut foarte multe ieșiri prin strãinãtate, însã, ori de câte ori vin acasã e clar cã aici este locul meu, este pãmântul meu din care m-am nãscut. Sã zic așa, simt o energie, care mã reîncarcâ cu puteri care mã pot duce mai departe. Mã simt bine aici, mã simt extraordinar în Transilvania. România este țara unde pot face si am de fãcut foarte multe lucruri, țara multor posibilitãți, țara unor energii și entitãți speciale! Ori de câte ori va veni vremea voi merge acolo unde este nevoie de mine!

Rep.: Andy, o piesã de rãmas bun pot sã ofer din partea ta pentru cititorii Portalului Corbii-Albi?

Andy Ghost: Da. Rapsodia Româneascã. Varianta Altar…