Anduranța conviețuirii – Români, haideți cu noi în drumeții!
Anduranța conviețuirii  Români, haideți cu noi în drumeții!

Ideea ingenioasã a Asociației Carpatine Ardelene (Erdélyi Kárpát Egyesület-EKE) de a invita și societatea românã sã se implice în fenomenul la modã printre maghiari,”Anduranțã – drumeții tematice,” înseamnã un succes incontestabil în încercãrile de a apropia cele douã etnii.

                                                                
                                                        Fotó: Berecz Csaba 

Participarea românilor la aceste drumeții tematice înseamnã nu doar socializare, ci și o adevãratã școalã a culturii maghiare ardelene, aceste drumeții fiind organizate pe urmele unor figuri cultural-istorice maghiare. Astfel de excursii cuprind vizite la cetãți medievale, clãdiri și ruine care amintesc de prezența acestor figuri istorice.

O astfel de drumeție cronometratã (cu aspecte sportive) este cea dedicatã lui Kós Károly. Participanții pornesc din Cluj și urmãresc traseul pitoresc pânã la Stana, descoperind împreunã peisajele care i-au format personalitatea creatoare și în care Kós Károly s-a simțit într-adevãr acasã.
   
                                                                 
                                                                Foto: Kiss Olivér

Un success deosebit reprezintã și memorialul de drumeție Jókai, între Cluj și Rimetea. Scriitorul Jókai Mór a cãlãtorit mult fiind un entuziast admirator al naturii, a fost susținãtor și membru onorific al Societãții Carpatine Ardelene, înființatã în 1891. Experiențele dobândite în cãlãtoriile sale se oglindesc în romanele lui, dar și în articolele sale publicate în presa vremii. 

                                                                        
                                                                     Foto: Kiss Olivér

Drumeția tematicã urmãrește traseul sãu de documentare pentru scrierea romanului sãu intitulat „Egy az Isten” (Un singur Dumnezeu), a cãrui acțiune este plasatã în perioada Revoluției din 1848.
 
                                                            
                                                                  Fotó: Berecz Csaba 
Sumedenia de drumeții cronometrate și de anduranțã (rezistențã la mersul pe jos pe distanțe mari) sunt adesea colorate cu excursii pe biciclete, cea mai popularã fiind dedicatã lui Bánffy Miklós și Vasvári Pál.
                     
Aceste drumeții tematice organizate de EKE au un rol educativ bine conturat. Participanții se pregãtesc pentru turã, citind scurte materiale despre cele ce pot fi vãzute pe parcursul drumețiilor.