Amintirea lordul-gospodar ardelean John Paget – prima carte în limba englezã despre Transilvania

Amintirea lordul-gospodar ardelean John Paget – prima  carte în limba englezã despre Transilvania
Amintirea lordul-gospodar ardelean John Paget  prima  carte în limba englezã despre Transilvania 
 
Autorul este un baron de origine normandã, nãscut în Anglia, care și-a terminat studiile de medicinã la Edinburgh. A cunoscut-o pe viitoarea sa soție, Polixéna Wesselényi în Italia, la Roma.
 
Frecventând cercurile aristocratice italiene și a diferitelor diaspore care locuiau la Roma, John Paget și aristocrata din Transilvania au vizitat monumentele istorice antice ale Romei și, mai mult de atât, baronesa a urcat pe Vârful vulcanului Vezuviu. În corespondența lor apare cu tandrețe un început de prietenie care peste doi ani va deveni cãsãtorie.
 
În același an de grație, 1835, pãșind pentru prima oarã pe pãmântul Ungariei, Paget a ajuns chiar și în Transilvania, la Cluj, unde i-a întâlnit pe nobili deputati din Diéta întrunitã. Pesemne venea în Transilvania și de dragul baronesei cu care tocmai s-a împrietenit la Roma. Baronesa, însã, era nevasta Contelui László Bánffy, cu care avea deja o fetițã pe nume Jozefa. Mariajul lor însã nu era foarte reușit. 
       
 
 
    John Paget și intrarea din spate a castelul sãu în 2017
 
Lordul, în același an, 1835, intra pe porțile Clujului, anume pe poarta Canalului Morii, pe care intrase cu 18 ani în urmã și împãratul Francisc, în caleașcã având-o alãturi și pe împãrãteasa Carolina. Aristocrații și nobili Transilvaniei, în calitate de deputați La dieta Parlamentul Transilvaniei erau în numãr mare la Cluj, astfel cã Lordul englez s-a împrietenit cu mulți dintre ei.
 
Pe baza acestor prietenii, dar și a unor cãșãtorii rezultate din noile relații, în doi ani consecutivi, lordul Paget a început sã redacteze o carte despre stãrile sociale, economice, politice, juridice și culturale ale Ungariei și ale Transilvaniei.
 
    
 
 
         Descrierea Transilvaniei  traducere în maghiarã.
 
Manuscrisul urma sã fie corectat și editat împreunã cu logodnica lordului, adicã baronesa Polixéna, care între timp divorțase de contele Bánffy. La scurt timp, ea se și mãrita cu John Paget. Lunile de miere le petrec la Paris, de unde trimit manuscrisul la Londra, la o editurã renumitã în acele vremuri.
 
Tinerii soți se aflau la Londra în 1839 când a apãrut cartea de mai bine de 1.000 de pagini, redactatã în limba englezã, conținând ilustrații preluate din Sketches on the Danube, cartea-album de acuarele si schite ale pictorului Hering, tovarãșul de drum al lordului Paget din 1935 prin Europa și Transilvania.
 
 
Castelul în 2017,oferând gãzduire la mai multe filiale, instituții, prãvãlii
 
Tinerii soți s-au mutat în orașul numit astãzi Câmpia Turzii, în 1843, venind de la Cluj, unde cu un an înainte s-a tipãrit și cartea baronesei, perioadã în care a dat naștere și la doi bãieți gemeni. 
 
Perechea și-a construit un palat de stil englezesc, neogotic, cu parc enorm și cu un lac frumos de agrement în fațã. Palatul, cât și parcul, au fost din pãcate devastate în iarna anului 1849. Soții au reclãdit și au renovat castelul în 1850. 
 
 
                          Parcul – azi
 
Englezul rãmãsese în Transilvania și în timpul revoluției din 1848, s-a întâlnit chiar și cu Nicolae Bãlcescu, încercând sã intermedieze încheierea unui tratat între români și maghiari.
 
Între timp, cartea publicatã în 1839 a mai apãrut în trei ediții, în englezã în 1849, 1850 și 1855. O a 5-a ediție englezeascã a apãrut în America în 1850, mult înainte de vizita lui Lajos Kossuth in Statele Unite. A fost tradusã în germane, publicatã în 1842 și 1845 la Leipzig.
 
O traducere integralã în limba maghiarã nu existã nici pânã azi, iar de traducere în limba românã sã nici nu mai vorbim. În ciuda faptului cã este o prima relatare foarte aprofundatã în limba englezã despre Transilvania…
 
 
               Wesselényi Polixéna și cãlãtoriile sale
 
Doctorul care avea titlul de lord esquire în Anglia se pricepea și la vinificație și cultura viței de vie.
Dupã ce a cãlãtorit în primii ani ai deceniului 6 în 1852 și 1854 în țãrile germane, in Renania, și în Italia în 1854 el studiazã diferitele tipuri de vițã de vie pe care le și importã și planteazã pe domeniile sale din Transilvania. De exemplu la Viișoara, lângã Câmpia Turzii, unde chiar a organizat gustãri de vinuri la care a invitat oenologi germani și francezi ca sã compare producția de vinuri ale soiurilor adaptate chiar de el la clima și la solurile din Transilvania. Paget a inițiat și a organizat și o Societate Transilvanã a Cramelor pentru a promova cultura vinurilor și a podgoriilor.
 
 
 
                       Cripta Paget din Házsongárd
 
Castelul și parcul englezesc din Câmpia Turzii este astãzi monument istoric. Ambasadorul Marii Britanii a vizitat și omagiat memoria nobilului englez stabilit în Transilvania și care își semna articolele despre modernizare a agriculturii drept “fermier gospodar Ardelean”. Soția lui, scriitoarea, baronesa gospodarã, a decedat la 1 septembrie 1878, la vârsta de 77 de ani, în cel de-al 42-lea an al cãsniciei fericite cu John Paget. Soțul, vãduv, a mai trãit 14 ani, a decedat la 10 aprilie 1892, la vârsta de 85 de ani.