Ambrus Béla: „Dinspre Ungaria sunt `opincari impuțiți`, iar dinspre București `bozgori iredentiști”
Ambrus Béla: „Dinspre Ungaria sunt `opincari impuțiți`, iar dinspre București `bozgori iredentiști”

Scandal imens legat de cina la care au participat la Cluj liderul UDMR Kelemen Hunor și doi politicieni din Ungaria, Karácsony Gergely (desemnat ca prezumptiv premier  dacã opoziția ar câștiga alegerile) si Molnár Gyula (Partidul Socialist Maghiar). 

Pe scurt, politicienii din opozitia din Ungaria l-au intrebat pe Kelemen Hunor ce ar trebui sã intreprindã în Transilvania, pentru a câștiga voturile maghiarilor de aici. Kelemen le-a rãspuns într-un singur cuvânt: NIMIC. 

Și a explicat cã maghiarii din Transilvania știu foarte bine cu cine sã voteze. Mã rog, dacã vor sã voteze. Iar decizia nu și-o fundamenteazã pe ultima sutã de metri, în campanie. Un alt punct, pare-se nevralgic, a fost acuza ca Viktor Orbán își cumpãrã voturi din Transilvania. Din nou, Kelemen Hunor i-a sfãtuit “sã coboare de pe cal” și “sã pãrãseascã aceastã perspectivã mercantilã pentru ca ar ajunge mult mai aproape de realitate”. 

Unora nu le-a cãzut bine cina. 

De prisos sã spun cã dl. Karâcsony Gergely s-a nãpustit pe FB, iar de aici lumea a luat foc. Presa din Ungaria a tunat și fulgerat impotriva lui Kelemen Hunor, apoi fostul clujean Tamás Gáspár Miklós (TGM) a fãcut spume. Acuzele curg valuri, Hunor “i-a jignit dur pe liderii opoziției, pe simpatizanții și votanții acestora”, cum scrie TGM, fãcând apoi un excurs asupra politicii UDMR, pe care il califica un sprijinitor extern al PSD, care PSD nu e altceva decât un partid conservator nationalist și clerical. 

Asta s-ar fi dorit o jignire. Apoi, evitând sã îl injure direct pe Kelemen Hunor, TGM utilizeazã un presupus comentariu pe care l-ar fi citit si care le-ar atrage atentia liderilor opozitiei ca “Românul opincar [Hunor], care orãcãie ungurește, a șters cu ei pe jos”. 

Finalul e apoteotic: “din Ardeal nu ne-am fi asteptat la atâta intolerantã, orgolii goale de conținut si duritãți”. Iar “lecția” adresatã liderului UDMR ar fi fost cã, la o discuție cu domnii din opoziția din Ungaria, ar fi trebuit mãcar sã si ținã gura. Sã nu vorbeascã. 

Nici rãspunsul lui Kelemen nu e de neglijat. El sintetizeazã situația maghiarilor din Transilvania, care vãzuți dinspre Ungaria sunt “opincari impuțiți”, iar dinspre București “bozgori iredentiști”. 
“Trãim aici, așa cum putem”.