Ágoston Edina – de la curajul din grãdinițã la autorealizarea artisticã
Ágoston Edina – de la curajul din grãdinițã la autorealizarea artisticã

O voce tandrã, un caracter blând și modest, dar totuși cu multã încredere în sine, o fire cu multã noblețe și gata sã ajute pe cei din jur. Ea este Ágoston Edina, elevã în clasa a 10-a la Liceul Teoretic cu Predare în Limba Maghiarã din Gherla. Pasiunea ei cea mai mare este cântatul. Pe lângã școalã ea exerseazã pe cont propriu.
                   

Cu ajutorul fanilor ea nu-și pierde niciodatã entuziasmul.

– Când ai început sã cânți și când ai avut prima ocazie sã te prezinți pe scenã? Ai multe solicitãri?

– Cânt de micã, în grãdinițã mi-au descoperit darul de a cânta. La 6 ani am început sã cânt cântece populare, dar dupã un scurt timp mi-am dat seama cã muzica ușoarã este domeniul meu adevãrat. În grãdinițã am cântat în ansamblul din Tomești (Csíkszenttamás – Harghita), cu numele de Csonkatorony, unde mã reîntorc întotdeauna cu drag. În ultimul timp am participat la multe concursuri(printre care X Faktor și Hungary’s Got Talent), de unde m-am întors cu medalii și diplome. Nici anul acesta nu mã odihnesc… deci ne vedem la X Faktor – spune ea zâmbind, adaugând cu modestie: “Da, am multe solicitãri, mai ales vara, fiindcã atunci e sezonul când se organizeazã zilele satelor și ale orașelor.”

– Cum au reacționat prietenii, familia când ai avut primele mini-concerte? Te-au sprijinit?

– Prietenii, familia și sãtenii s-au mirat cã o fetițã, care încã umblã la grãdinițã are așa de mult curaj și încredere în sine. În secret îmi era foarte fricã și aveam emoții cumplite, dar încercam sã nu arãt nimic din ele. Desigur, am primit și primesc sprijin din partea lor…

– Tu ești elevã în Gherla, dar provii din comuna Tomești. De unde ai auzit despre posibilitatea de a învãța la Gherla în limba maghiarã și ce drum te-a adus aici?

– Mai în glumã, mai în serios: drumul meu la școala maghiarã din Gherla a fost lung, și la propriu și la figurat.. E vorba totuși de 220 de km… Am auzit de aceastã oportunitate de la diriginta mea, care provine din comuna Sic, de lângã Gherla. Pãrinții mei au început sã se gândeascã la aceastã posibilitate și au ajuns la decizia de a mã înscrie în cãminul din Gherla, la Fundația Téka. De micã am vrut sã ajut familiile nevoiașe, dar nu am avut curajul, fiindcã nu aș fi putut sã mã confrunt cu greutãțile, dar în 2016 am simțit cã mi-a venit timpul.

– De ce ai venit aici din Secuime? De ce chiar Gherla?

– Am fost curioasã. Am vrut sã experimentez lucruri noi, cum e sã fi departe de casã, cum e sã fi pe cont propriu. Cum ți-am zis și mai devreme, diriginta mea ne-a povestit despre aceastã posibilitate și s-a clarificat în viziunea noastrã, cã Gherla ar fi locul potrivit.

Pe Facebook am publicat cã aș vrea sã donez haine și obiecte folositoare familiilor nevoiașe și cã am nevoie de ajutorul cunoștințelor în realizarea acestui proiect. S-au alãturat planului școli, instituții, cu ajutorul lor s-a strâns o cantitate seminificativã de donații, care a fost împãrțitã între familiile din satele învecinate. Cu ochii înlãcrimați am privit aceste familii, ei chiar s-au bucurat de darul de Crãciun, acest sentiment întrece valoarea banilor. Eu îmi doresc, ca în viitor sã pot organiza câte mai multe evenimente caritabile.

– Ce ai transmite persoanelor care nu au încã curajul sã-și arate talentele cultural-artistice?

– Eu le transmit sã aibã mult curaj, fiindcã este un sentiment incredibil cãnd poți sã cânți lumii întregi o melodie din suflet. Întotdeauna o sã fie persoane, care nu o sã te sprijine, fiindcã lumea e geloasã și rea, dar întotdeauna o sã ai niște oameni lângã tine, care o sã te ajute sã continui. Le urez succes!

                                                                                ***

Edina este un adevãrat exemplu pentru societate, care dovedește cã determinarea, curajul și munca depusã încã din anii grãdiniței poate fi un drum cãtre succes. Ea la 17 ani și-a pus amprenta pe societate, oare câți dintre noi au fãcut la fel?