Adriana Macsut: Despre unguri și centenar într-o dezbatere la Frontline Club din București
Un eveniment organizat de Frontline Club București s-a desfãșurat zilel trecute la sediul Centrului Ceh din capitalã. Dezbaterea moderatã de jurnalistul Digi 24 Balázs Barabás i-a avut ca invitați pe istoricul Silvia Marton, analistul politic Radu Delicote și politicianul Csaba Asztalos. 

Tema dezbaterii s-a referit la evenimentele dedicate centenarului Marii Uniri. Cu aceastã ocazie Balázs Barabás a menționat cã nu a gãsit nicio referire la cea mai numeroasã minoritate din România, la minoritatea maghiarã. Din discuțiile participanților a reieșit cã în anul 1919 populația României Mari numãra 16.250.000 locuitori, din care 19,3% erau maghiari. Primul recensãmânt oficial dupã Marea Unire, în 1930 vorbea despre 7,9% maghiari, iar cel din 2011 menționa doar 6,1%., rãmânând totuși cea mai numeroasã minoritate de pe teritorul României. 

Temele dezbãtute s-au referit la modul cum s-au acomodat ungurii ca minoritate în regatul României Mari, în perioada comunismului și apoi în postcomunism precum și cãutarea de soluții pentru o reconciliere istoricã. Punctele fierbinți ale relației dintre români și maghiari nu au fost ocolite de jurnalistul Balázs Barabás, acesta amintind de atrocitãțile comise de ambele pãrți. 


Ca o soluție de reconciliere a amintit exemplul francezilor și al germanilor, acea strângere de mânã pe care ar trebui sã-o urmeze și președinții României și al Ungariei! Ceilalți vorbitori la rândul lor au arãtat cã în românia din fericire nu mai sunt partide extremiste, dar încã se mai gãsesc parlamentari cu orientãri extremiste.

Astfel Radu Delicote a subliniat faptul cã politicienii la nevoie inventeazã dușmanul comun pentru a câștiga simpatie și implicit voturi. La rândul ei istoricul Silvia Marton a vorbit despre mitul Transilvania, despre imposibilitatea de a gândi societatea în mod pluralist prin limbã, vise și mentalitãți. 

România nu este pregãtitã pentru a discuta autonomia la nivel cultural și etnic, totuși Balázs Barabás a oferit o soluție în termeni corporatiști de profit and lost (profit și pierdere), în sensul cã dacã o analizã economicã ar arãta cã Ținutul Secuiesc autonom este unul rentabil s-ar ajunge și la autonomie. Invitații și moderatorul au mai punctat și situația geopoliticã actualã în care România și Ungaria trebuie sã fie vigilente cãtre adevãratul pericol extern și nu sã se orienteze spre dispute istorice. Concluzia dezbaterii este simplã: punct și de la capãt pentru români și unguri în an centenar.

Despre gazdele dezbaterii:


Balázs Barabás, jurnalist de politicã externã de 20 de ani în presa scrisã, radio și televiziune. Din 2012 a fost prezentator al emisiunii Pașaport Diplomatic la Digi 24. În prezent este corespondentul Digi24 la Budapesta.


Csaba Ferenc Asztalos, jurist, cu MBA în administrație publicã de la Universitatea din Limerick (Irlanda) iar între 2003 și 2010 a urmatat studii doctorale de drept internațional la Universitatea din București, Facultatea de Drept a fost membru UDMR pânã în septembrie 2013, iar acum este președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminãrii, la al doilea mandat.


Silvia Marton doctor în științe politice la Universitãțile din Bucuresti și din Bologna, alumna Colegiului Noua Europã din Bucuresti și a Wissenschaftskolleg din Berlin, profesor invitat la Écoles des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris precum și la Universitatea din Avignon, distinsã cu ordinul Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques al Guvernului francez, este originarã din Tîrgu Mureș, dintr-o familie mixtã româno-maghiarã.


Radu Delicote, analist și consultant politic, senior strategist la Smart Link, scrie pentru Ziare.com, coordonator la diferite campanii electorale locale și din Republica Moldova, în 2017 a fost pentru scurt timp consilier la Ministerul Economiei.