Adrian Mielcioiu: Refuzul lui Kelemen Hunor
 
Prevãzãtorul președinte UDMR a ținut sã-i asigure pe maghiari, dar și sã-i avertizeze pe români, cã formațiunea pe care o conduce va refuza sã participe la evenimentele oficiale care vor avea loc anul viitor cu ocazia împlinirii celor 100 de ani de la Marea Unire a românilor într-un singur stat, în care întâmplarea a fãcut sã se nascã și el, devenind automat cetãțean român de etnie maghiarã. 

Faptul cã domnul Hunor nu este cetãțean român de etnie românã demonstreazã cât se poate de clar cã statul român nu a urmãrit sã-i asimileze pe maghiari, așa cum declarã ritos liderul UDMR în interviul pe care l-a dat cotidianului clujean de limbã maghiarã.

Eu nu cred cã maghiarii de astãzi prin liderul lor politic ar trebui sã aducã vorba despre asimilare în Transilvania, și nu numai, și despre drepturi care li se refuzã, pentru cã istoria noastrã lungã împreunã i-ar face sã roșeascã pentru faptele strãmoșilor lor care umplu multe pagini la aceste douã capitole. 

Proasta cunoaștere a istoriei pe care domnul Hunor o acuzã în interviu e mai degrabã în avantajul ungurilor decât în cel al românilor. 

Nimic altceva nu a vrut liderul UDMR sã transmitã în acest interviu, decât un refuz preventiv, care sã-l punã la anul în postura din care sã ne reproșeze la fel de ritos cã ne-a prevenit, în cazul în care vor apãrea „defecțiuni” de partea maghiarã cu ocazia Centenarului.

În ceea ce privește mesajul cãtre maghiari, nu vreau sã mã gândesc cã a fost dat în spirit de avertisment, în ideea cã maghiarii care vor sãrbãtorii Centenarul alãturi de concetãțenii lor români (și vor fi destui, cu certitudine) vor suporta consecințe grele pentru gestul lor de prietenie și respect fațã de un eveniment foarte important pentru noi.

Revenind la componenta mesajului care li se adreseazã românilor, trebuie sã îl asigur pe domnul parlamentar român Kelemen Hunor cã românii nu le vor pretinde maghiarilor sã se bucure alãturi de ei de Sãrbãtoarea Centenarului, pentru cã dragoste cu sila nu se poate, în schimb românii se așteaptã din partea maghiarilor la acel tip de respect izvorât din toleranțã și în care nu încape niciun gest ofensator la adresa celui cu care știi bine cã vei fi împreunã mult timp de-acum înainte.

Consider cã Centenarul Marii Uniri este o ocazie unicã pentru maghiari sã ne demonstreze nouã românilor cã sunt un popor civilizat și reconciliant, așa cum de altfel eu cred cã sunt, din moment ce am acceptat sã colaborez cu ei în cadrul proiectului de reconciliere româno-maghiarã, „Corbii Albi”.