Adevãruri care vindecã

 

În 1910, cca. 30% din românii ardeleni și bãnãțeni vorbeau limba maghiarã și cca. 40% dintre sași și șvabi, datele sunt aproximative, dar cert este cã majoritatea nu vorbeau limba oficialã aproape deloc. Azi, cca 95% din maghiari și cvasi totalitatea etniilor conlocuitoare vorbesc limba oficialã a statului.

În 1910, 53,6% din populația Transilvaniei era alcãtuitã din români. Transilvania, începând cu anii 1000-1200, funcție de momentul cuceririi de regatul maghiar, a aparținut regatului maghiar, a fost principat independent sub suzeranitate otomanã, a fost parte a imperiului austriac, ca mare principat și a fost parte a Austro-Ungariei, iar vlahii, valahii, românii au fost sub 50%, sau chiar sub 40% înainte de 1700, așa cã nu prea vãd unde e maghiarizarea aceea de care se face atâta caz.

Iatã datele oficiale mai recente de la recensãminte… români 54,9% în 1880, 55% în 1900, 53,6% în 1910. Ce mai asimilare!

Respect celor care au luptat și s-au jertift pentru un ideal frumos, unirea cu Regatul României. Din pãcate, noi românii ne-am cam bãtut joc de acel ideal! Cei care au fãcut unirea atunci, se întorc în mormânt când vãd ce am fãcut noi cu moștenirea lor.

În schimb statul român, mai ales dupã 1950, chiar a reușit sã aducã populația româneascã a Transilvaniei, de la cca 54% în 1920, la 73% în 2011. În 90 de ani, grație politicii centraliste și omogenizatoare a Bucureștiului, am crescut cu 19% ! Maghiarii nu au reușit în cca 50-60 de ani de dualism, decât vreo 2%!

Sã nu mai vorbim de aducerea de moldoveni și olteni cu sutele de mii, de bine ce le era în Vechiul Regat…Sã nu mã înțelegeți greșit, e normal sã aduci forțã de muncã, dar totul trebuie sã aibã o limitã rezonabilã! Nu are nimeni nimic cu cei nou veniți, dacã se integreazã tradițiilor locale. În schimb e normal sã criticã pe cei care vin cu aere de stãpâni, ca și fanarioții numiți de la Poartã, ca sã ne arate ei cum trebuie sã ne gospodãrim. Se vede cu ochiul liber ce bine se pricep, au dus România acolo unde nu a mai fost de pe vremea turcilor…              Hauptplatz in Cluj-Napoca (Klausenburg, Kolozsvár), 28.10.1916

                                (http://www.europeana1914-1918.eu)

Plus anihilarea sașilor și șvabilor, sute de mii de gospodari și intelectuali, de care România și Transilvania ar fi avut nevoie de 1000 de ori mai mult, decât de toți cei veniți din Regat, în locul lor ! La fel au terminat ce au început alții și cu cele câteva sute de mii de evrei scãpați din genocidul hitlerist.

Foarte mulți români, mai ales cei care nu sunt din Transilvania și Banat, cunosc o istorie parțial mincinoasã, mitizatã barbar, bazatã pe un ultranaționalism și șovinism bolșevic, care nu le mai permite sã vadã adevãrul.

Dar noi, cei care simțim urmãrile pe pielea noastrã îl vedem!

Un român verde spunea pe un forum transilvanist… “sã nu mai rãmânã picior de vorbitor de limba românã în Ardeal, asta au vrut ungurii…” , absolut patetic.

În schimb noi românii, am reușit sã nu mai avem picior de evreu, german, grec, armean, etc., am redus numãrul maghiarilor cu vreo 300 000 și pe al românilor cu vreo 4 000 000! Tot înainte tovarãși, spre o Românie omogenizatã, ortodoxã și distrusã economic!

Chiar nu pricepeți ce se întâmplã, sau pur și simplu nu vreți sã pricepeți? Din urã fațã de unguri, cãlcați în picioare orice urmã de adevãr…

Nu sunt un mare fan al dualismului și știu foarte bine cât au suferit din punct de vedere politic românii ardeleni! Dar asta nu mã împiedicã sã vãd, cã ceea ce facem noi românii, de 95 de ani încoace, nu este bine și nu este corect!