Activități compensatorii – românii au început să să îngrijoreze pentru Ungaria

Activități compensatorii – românii au început să să îngrijoreze pentru Ungaria

După apariția în șir a comentariilor FB care atacă guvernul Ungariei (”pitic”, ”dictator”), atmosfera antimaghiară începe să-și pună amprenta și pe rețelele de socializare.

Români care nu au de unde cunoaște realitățile din Ungaria, nu au de unde cunoaște strategiile naționale ale națiunii maghiare, nu au de unde cunoaște ”situația presei și democrației”, se apucă de citat tot felul de articole, atașând texte apărute în presa antimaghiară occidentală, dând crezare nelimitată acestora.

În România discuțiile despre  ”presa asuprită” din Ungaria se desfășoară în lipsa totală de informații, ”combatanții presei libere” necunoscând nici măcar instituțiile media temute ale liberalilor, care sunt mult mai bine conturate și direcționate, decât ”presa guvernului”.

Cei îngrijorați au impresia, că în 2020 într-un stat european se poate îngrădi libertatea presei, vizionând probabil un SRI maghiar, care arestează jurnaliștii care scriu negativ despre guvern. Vizionează echipe de șoc de la SRI maghiar, care nu permite ORICĂRUI cetățean, om de afaceri sau politician din opoziție, să fondeze cotidiane sau să salveze altele, care în lipsă de cititori se apropie de faliment.

Întrebându-i pe cei îngrijorați, care ar fi după părearea lor alternativa la FIDESZ, flacăra disputelor se stinge, deoarece societatea română nu are de unde să cunoască relațiile dintre partidele maghiare.  

 Nu sunt documentate nici simpatiile/antipatiile maghiarilor din Ardeal față de partidele din Ungaria,  nu se citează statistici referitoare la această tematică. Gabriel Andreescu a notat în celebrul său articol ”Klaus Iohannis a pierdut comunitatea maghiară ” următoarele:

”Prin astfel de atitudini, Klaus Iohannis contribuie la alienarea comunității maghiare. Alienarea se află oricum, și fără contribuția lui, într-un stadiu avansat. Conform unui studiu din 2013 (deci înainte de primul său mandat prezidențial), maghiarii transilvăneni sunt mai legați subiectiv de „maghiarimea“ de o parte și de alta ale frontierei decît de Statul român. O proporție de 95% dintre maghiarii transilvăneni salută posibilitatea de a avea cetățenie ungară, 72% consideră FIDESZ formațiunea care reprezintă cel mai bine interesele maghiarior din Transilvania, cele mai privite canale TV sunt din Ungaria.”

 Dar hai să vedem și partea bună a lucrurilor. Pare-se, că România – din fericire – nu are nicio problemă internă,  deci societatea română, plicticându-se, nu are altceva de făcut, decât să se îngrijoreze pentru ”deteriorarea democrației” din Ungaria.

Leave a Reply

Your email address will not be published.