A înțelege totul și pe toatã lumea: Taizé, drumul comun
A înțelege totul și pe toatã lumea: Taizé, drumul comun

În aceste zile a fost lansat la Cluj volumul editat cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea, 10 ani de la moartea lui Roger Schutz, 75 de ani de la întemeierea comunitãții ecumenice, și un sfert de secol de când tinerii din România au început sã meargã în pelerinaj la Taizé (Franța). Cartea are ca titlu Taizé, drumul comun, redactatã în limba maghiarã de cãtre Ozsváth Judit și editatã de cãtre Verbum Keresztény Kulturális Egyesület (Asociația Culturalã Creștinã).

Pe lângã lansarea de carte a lectorul universitar Ozsváth Judit, evenimentul a mai cuprins și o prelegere, respectiv proiectarea unui film documentar despre întemeietorul comunitãții fratelui Roger.

Prof. univ. dr. Zamfir Korinna a ținut o prezentare despre viața, spiritualitatea și viziunea de unitate a fratelui Roger. Totodatã a ales un citat motivant de fratele Roger, care poatã sã schimbe percepția oricui despre viațã: ,,eu încerc mai degrabã sã înțeleg totul și pe toatã lumea, decât sã aștept sã mã înțeleagã pe mine cineva.”

Fodor Emõke, voluntar la ne-a descris cu ce sentimente a sosit acasã. Dupã spusele ei acest pelerinaj este o întâlnire cu tine însuți dar… și cu alții. Ea a putut sã vadã și sã înțeleagã ce înseamnã credința și comuniunea pentru alți tineri din diferite țãri. Totodatã este vorba și de valori, care sunt rãspândite de-a lungul întâlnirilor – întâlniri cu tineri, focusând pe viața interioarã, spiritualitate și solidaritate umanã. Este o rupturã din viața de zi cu zi a fiecãruia, alungându-se într-o comunitate coloratã, îndepãrtatã, și creștinã.
         
                                                                                 ***

Prima parte a volumului conține scrieri mai lungi despre Roger Schutz (fratele Roger)‚ fondatorul comunitãții din Taizé, despre istoria comunitãții, și despre cea mai importantã caracteristicã a acestei comuniuni: a spiritualitãții. În a doua parte am introdus interviuri cu membri ai comunitãții, iar în a treia parte sunt intercalate interviuri cu personalitãți publice, care sunt într-o relație strânsã cu comunitatea monahalã din Taizé. Putem citi un interviu frumos cu Bölcskei László, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Oradea, cu preotul reformat clujean Adorjáni László și soția lui, cu dr. Solt Pál, fostul președinte a Curții Supreme Maghiare și fostul președinte al Comisiei ONU Pentru Drepturile Omului cu cel mai bun prieten a fratelui Roger , și cu Csernák Béla, preot reformat din Bihor. În ultima parte s-au redactat raporturile tinerilor de acasã despre comunitate din Taizé – îmi spune Ozsváth Judit, redactorul cãrții.Cui dedicați cartea?

Volumul pune în vizor comunitatea spiritualã din Taizé, fondatã de Roger Schutz. Ca și stâlpi de susținere sunt cele opt bucurii ai Evangheliei: bucuria, iertarea, simplitatea, încrederea în alte persoane, reconcilierea sau împãcarea, și solidaritatea. Apoape fiecare scriere menționeazã rugãciunea meditativã pentru aflarea, regãsirea liniștii și a pãcii interioare din Taizé. La un moment dat fiecare pelegrin din Taizé va înțelege sau va simți, cã adevãrata viațã se hrãnește din aceastã liniște. Ultima mare parte a volumului este compusã din scrierile tinerilor, care scriu despre niște experiențe extrem de profunde. Probabil, cã tinerii sunt mișcați mai mult de aceste scrieri sincere

  V-ați gândit sã îl traduceți și în limba românã?

Da, ne-am gândit, dar nu cred cã putem sã realizãm foarte curând. Acolo deja am intercala și interviuri cu persoane de naționalitate românã, așa ar fi și mai interesant pentru ei. Nu ar fi vorba despre o purã traducere, ci și o completare a acestor volume. Cartea deocamdatã se gãsește la Editura Verbum din Cluj (str Einstein., nr. 2), de unde se poate cumpãra‚ dar și la locațiile unde s-a mai desfãșurat lansarea de carte: în Marghita, în incita clãdirii UDMR-ului, unde este o librãrie‚ în Oradea la Editura Kolbe și în magazinele cu Obiecte Bisericești. În curând va fi și în librãriile din Cluj.În pelerinaj merg din Ardeal mai multe naționalitãți, sau etnii? și maghiari, și români, chiar și rromi?

Din Cluj merg regulat grupuri la pelerinaj la Taizé din varã și la cel din iarnã, ținutã într-un oraș mare, european. Aceastã posibilitate este fãcutã publicã, iar organizatorii atunci sunt cei mai bucuroși, dacã merg cât mai multe etnii, naționalitãți.

Cu ce se diferențieazã comunitatea din Táize de alte comunitãți religioase?

În primul rând trebuie sã menționez faptul, cã Taizé nu este o mișcare religioasã. Comunitatea din Taizé nu are lozinci, nu adoptã uniforme‚ nu are un imn special‚ sau alte lucruri de genul acesta. Este unul singur, cel din Franța în apropiere de Lyon. Este un loc, unde lumea vine sã se regãseascã. Ar fi important, ca în fiecare localitate sã se facã asemenea întâlniri pentru tineri pentru a se ruga. și asta poate fi un semn pentru lume, este pilda unitãții pe plan local.

                                                                               Fotografii: Takó István

În Cluj este o asemenea grup de rugãciuni, întotdeauna când organizeazã întâlniri pun afișe sau anunțã pe portaluri de socializare, sau Facebook. În afarã de aceste întâlniri, s-au pornit și o serie de dialoguri, unde s-au invitat întotdeauna preoți de diferite religii. Fratele James, un membru a comunitãții monahale din Taizé , ține legãtura cu tinerii din România, care organizeazã diferite evenimente locale. El în fiecare an vine în România, și în multe localitãți se întâlnește cu tinerii. În acest an comunitatea din Taizé se pregãtește pentru un eveniment deosebit: la Paștele Ortodox va veni în București priorul cu câțiva frați și cu 150 de tineri de diferite religii sau naționalitãți. Pentru acest eveniment s-au invitat mulți preoți și tineri în București. Dupã întâlnirea din capitalã frații din vor vizita multe orașe din România.

                                                                                  ***

Iatã o formã modernã și tinereascã a ecumenismului: Taizé. Pânã ce lumea își cautã drumul care pare a fi pierdut între slogane și știri “halucinante” respectiv “șocante”, o parte a societãții tinere își gãsește nu numai locul, ci și orizontul în aceastã comunitate, legatã de Occident și Orient cu aceeași fire de rãdãcini. Nimic mai actual, în lumea de azi…