A.de Știri: Congresul Autoritãților Regionale al Consiliului Europei își ține reuniunea la Bãile Bálványos
A.de Știri: Congresul Autoritãților Regionale al Consiliului Europei își ține reuniunea la Bãile Bálványos


Problema utilizãrii limbilor în administrațiile locale nu este doar o chestiune de naționalitate, ci și una profesionalã, scopul este clar: limba maghiarã sã devinã oficialã în ținutul Secuiesc, alãturi de limba românã – s-a afirmat în cadrul conferinței de presã ce a avut loc la Consiliul Județean (CJ) Covasna, legat de reuniunea de la sfârșitul lunii mai a Comisiei de specialitate din cadrul Congresului Autoritãților Locale și Regionale al Consiliului Europei.

    

„Scopul nostru este acela ca limba maghiarã sã devinã oficialã în ținutul Secuiesc, alãturi de limba românã, iar acest eveniment reprezintã un instrument al obiectivului nostru. Prin acest eveniment dorim sã informãm opinia publicã internaționalã cã reprezentanții României folosesc un limbaj duplicitar, în strãinãtate aratã, în lumina diferitelor legi, cât de bine a rezolvat România situația minoritãților naționale, însã noi, cei care ne confruntãm, în practicã, cu aceastã situație, avem o pãrere diferitã. 


Totodatã, se aplicã dublã mãsurã în interiorul țãrii, desigur, în cadrul acestei conferințe se va vorbi și despre acest aspect. Este sigur, dacã nu noi formulãm modul în care vrem sã trãim și în ce mod vrem sã ducem mai departe lucrurile noastre în administrațiile locale și regionale, o vor face alții pentru noi. Experiențele din ultimele o sutã de ani demonstreazã cã modul în care alții doresc sã trãim, ar însemna pieirea noastrã” – a afirmat Tamás Sándor, președintele CJ Covasna, formulând obiectivul conferinței de la Bálványos.


„O spun ca adept al vorbei directe: ceea ce solicitãm nu vine de la diavol, ci este ceva ce funcționeazã normal de zeci de ani în mai multe țãri europene” – a subliniat președintele CJ Covasna, menționând acele țãri europene care au mai multe limbi oficiale: Belgia, Finlanda, Italia, Slovenia, Serbia, Republica Moldova etc. Multilingvismul nu este doar o problemã de naționalitate, ci este și o problemã tehnicã, profesionalã dar și constituționalã și legislativã – a accentuat Tamás Sándor, atrãgând atenția și asupra lipsei aplicãrii cu bunã credințã a recomandãrilor internaționale în România.

Schimbare de viziune: principalul nostru scop este punerea bazelor pentru urmãtorii o sutã de ani

„Este foarte greu sã-i facem oamenii, care nu ne cunosc ca și comunitate și care nu au nici mãcar informații fundamentale despre noi, sã înțeleagã aspirațiile noastre” – a arãtat Horváth Anna, vicepreședinte executiv al UDMR 


– Departamentul pentru administrația publicã localã. „În acest spirit, este important și consider cã este un succes în sine faptul cã acest forum își ține reuniunea aici, în ținutul Secuiesc, la Bãile Bálványos, forum la care, participanții au prilejul nu doar sã obținã informații captive dar sã și experimenteze personal valorile noastre, cultura noastrã. Principala problemã în acest moment prezintã faptul cã în România drepturile minoritãților, drepturile lingvistice au un caracter incert, depinzând de generozitatea majoritãții, respectiv de contextul politic în permanentã schimbare” – a afirmat Horváth Anna. Dupã cum se știe, Comisia de Guvernanțã a Congresului Autoritãților Locale și Regionale al Consiliului Europei își va ține reuniunea în perioada 30-31 mai 2018, la Bãile Bálványos, la invitația Consiliului Județean Covasna. În prima zi are loc reuniunea comisiei de specialitate, iar în a doua zi se va desfãșura conferința internaționalã intitulatã „Utilizarea limbilor în administrațiile locale și regionale”.