10 Mai – ziua de naștere a României moderne
 10 Mai – ziua de naștere a României moderne

Acest articol nu poate sã fie scris decât sub semnul emoției pentru cã mulți dintre cei care cei care îl vor citi, la fel ca mine, au auzit povești despre celebrarea (înainte de venirea comunismului) a Zilei Regalitãții pe 10 mai.

Ziua de 10 Mai are în istoria României aceast[ are o triplã valențã: • Principele Carol de Hohenzollern Sigmaringen a sosit pe 10 Mai 1866 a sosit în București, a rostit în fața Parlamentului României jurãmântul de credințã și a fost încoronat Principe al României;• Principele Carol I a proclamat pe 10 Mai 1977 Declarațía de Independențã a României, astfel încât România a devenint liberã, suveranã și eliberatã de vasalitatea fațã de Imperiului Otoman); • pe 10 Mai 1881 a fost proclamat Regatul României și Principele Carol I a devenit Regele României.

Dupã revenirea în țarã Familia Regalã a României a stabilit „ziua de 10 mai pentru organizarea petrecerii în grãdina Palatului, cunoscutã sub numele de Garden Party, marcând astfel ziua de 10 Mai ca sãrbãtoare naționalã a României și ca zi de naștere a Romaniei moderne” („Garden Party”, în familiaregala.ro/evenimente/garden-party, © 2016). Astfel, în România are loc, începând din anul 2010, petrecerea anului care poartã numele de Garden Party.

Este o petrecere existã un dress code: ținutã de dupã amiazã și pãlãrie pentru doamne și costum închis cu cravatã pentru domni.

La fiecare ediție a Garden Party se poate vorbi de o adevãratã paradã a pãlãriilor purtate de doamne și a costumelor elegante îmbrãcate de bãrbați. Pe 10 mai lumea româneascã retrãiește o zi din vremurile romantice cu domnițe și domni.

S-a optat în 2016 pentru Castelul Peleș spre a marca aniversarea a 150 de ani de la crearea Casei Regale a României. Pentru prima datã, Garden Party a fost gãzduit și organizat pe 10 mai 2016 de Custodele Coroanei, Principesa Margareta, la Castelul Peleș din Sinaia.


Așadar pe 10 mai 2016 într-o zi frumoasã de primãvarã sute de români din țarã și strainãtate au venit la Palatul Peleș din Sinaia la ora 17 sã celebreze Ziua Regalitãții. A fost un adevãrat furnicar. Oaspeții au fost întâmpinați cu muzicã intonatã de Orchestra Reprezentativã a Armatei.

La ora 18 oaspeții au fost salutați de Familia Regalã care a fost reprezentatã de Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare, Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Sofia și Principesa Maria, împreunã cu dl. Alexander Nixon, soțul Principesei Elena și Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei (fiica Principesei Ileana a României) pe terasa Castelului Peleș.

Majestãțile lor Regale: Regele Mihai și Regina Ana nu au putut veni din cauza unor probleme de sãnãtate. S-a intonat Imnul Regal și trei avioane ale Iacãrilor Acrobați au survolat parcul Palatului Peleș. A urmat un concert susținut de Orchestra Cameratei Regale care a avut ca invitați pe dirijorul Tiberiu Soare, violonistul Remus Azoiței și tenorul Teodor Ilincãi. Repertoriul a fost format din: “Rapsodia I-a” de George Enescu, “Balada” de Ciprian Porumbescu, “Torna a Surriento” de Ernesto de Curtis, “Valurile Dunãrii” de Iosif Ivanovici, “Introducere” si “Rondo Capriccioso” de Camille Saint-Saëns, “O, sole mio” de Eduardo di Capua, “Hora Staccato” de Grigoras Dinicu, “Nessun Dorma” din opera Turandot de Giacomo Puccini și Imnul Regal de Eduard Hübsch.

De precizat cã în mesajul rostit celebrarea Zilei Regalitãții din 2016, Alteța Sa Regalã Principesa Margareta care a fost învestitã cu titlul de custode al Casei Regale de Ronânia cã deja „Coroana este o parte a identintãții naționale, iar Regele nostru și țara se gãsesc astãzi uniți prin putere și respect”.

Este o continuare fireascã a cuvintelor rostite de Majestatea Sa Regele Mihai: „Coroana regalã nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unicã a independenței, suveranitãții și unitãții noastre”. Alteța Sa Regalã Principesa Margareta a mai subliniat cã manifestarea conștiinței civice și a patriotismului este „cel mai bun mod de a ne arãta iubirea pentru Majestatea Sa Regele Mihai”.

În acest moment, Garden Party 2016 este deja o poveste frumoasã care se aflã în sertarul cu amintiri minunate a celor peste 5000 de personae care au participat. Stafful de protocol al Casei Regale de România se gîndește acum la pregãtirile pentru Garden Party 2017.

P. S. Redacția mulțumește pentru fotografii Domnului Daniel Angelescu și Domnului Cristian Coposesc care au surprins in imagini evenimentul regal Garden Party 2016 (imaginile au fost preluate dupa site-ul Casei Regale de România – romaniaregala.ro)